Perfectionisme

Perfectionisme

Wist je dat perfectionisme ook bij hoog gevoeligheid hoort?
Deze wordt af en toe ook flink bij mij aangewakkerd hoor;)
En deze kan ik omzetten tot een kracht, maar is tevens ook een mijn valkuil..
Het kan mij weghouden bij mijzelf en afleiden..
Dat ik eigenlijk veel langer met dingen bezig ben dan ik eigenlijk wil of denk ááá dat kan ook nog wel even dan is dat ook mooi klaar en dat veroorzaakt stress.. 

Ik zal jullie dit keer meenemen naar onze tuin..
Jeroen en ik houden van tuinieren, aarden, tot rust komen, dingen tot leven laten komen en daarna genieten van alles wat bloeit en van de vele vogels die onze tuin komen bezoeken of juist ons volgen als we bezig zijn, met name merels die dan opzoek gaan naar wormpjes 🙂


 Als wij in de tuin bezig zijn kunnen wij beide (Jeroen kan net zo perfectionistisch zijn als ik haha)
ook bezig zijn met levensvragen wij geven veel om de aarde en de mensheid en zo werden wij ons er ook bewust van dat wijzelf in ons perfectionisme eigenlijk al het blad gewoon weg halen uit de tuin, maar heel mooi las ik een tijdje terug (onder een post van mijn moeder) dat blad in de tuin laten liggen om compost van te maken juist goed voor de struiken en planten is en die juist volgend jaar beter tot bloei kunnen komen! En dat het ook een mooie schuilplaats is voor insecten, zoals lieveheersbeestjes.
Zo komt er dan ineens in mij op: dat lieveheersbeestjes bladluizen eten en laten we die nou elk jaar weer aantreffen in onze tuin…
Ben ik nou niet zelf met mijn perfectionisme dit proces aan het verstoren?
Slaan wij als mensheid soms niet door in ons perfectionisme…? 

Perfectionisme loslaten is soms ook gewoon lekker in je oude kleren lopen en lekker vieze kleren, handen enz.  krijgen 🙂 Hoe goed kunnen wij dat allemaal nog? 

 


Zo was ik ook mijn buxus aan het bekijken.. 
Een tijdje geleden zei ik nog tegen Jeroen die moeten we er nu wel echt uit halen het ziet er niet meer uit, al snel denk je dan dat het voor het oog van een ander ook netjes moet zijn..  (perfectionisme, want je kan toch geen half kaal iets hebben staan?) We hadden vorig jaar buxusrups en nu weer, maar hij komt er eigenlijk weer helemaal door..
Ze worden gegeten door vogels en die zijn graag in onze tuin, dus wie weet gaat het goed komen met de buxus? Ik laat mijn perfectionisme voor nu hierin even los 🙂 

En is het eigenlijk ook  niet ons gedrag dat de buxusrups zo extreem is? Verdrijven wij zelf ook niet de vogels?
Is het niet als wij ons gedrag veranderen dat het dierenrijk mee verandert? Door onze drukke levens- stijl…  En wij gaan steeds dichter naar de natuur wonen… En wij bouwen alles vol.. hebben wij het dierenrijk niet nodig?
Ik dacht hierbij nog aan een hond die voelt ook aan als je niet lekker in je vel zit of ze zeggen wel eens een hond past zich aan de baas, dus de natuur reageert ook op ons..
Wie zijn wij als mens? 

Wat ik onderzocht heb naar aanleiding van mijn eigen hoog gevoeligheid is dat perfectionisme hiermee goed samen gaat net zoals controle en dat zijn beide grote veroorzakers van stress.. 

Als ik mijn lichaam scan en voel dat ik wat op mijn keel heb liggen of beter gezegd eigenlijk voel ik meer de spieren er rondom heen, dan weet ik dat dat stress is en ga ik in mijzelf onderzoeken waar het vandaan komt.. 
En dan kom ik meestal uit bij perfectionisme en controle.. Is dat ook niet het goed willen doen?
Komen we dan ook niet in een bewijsdrang uit? 
En als we helemaal verstrengeld raken en niet blijven kijken in ons zelf geeft het kortsluiting? 

Voor mij is het iets dat mij weg houdt bij mij zelf..
Het voelt alsof ik sneller moet gaan en daardoor mijn hart los gekoppeld wordt van mijn hoofd, waardoor ik er niet volledig kan Zijn! 

Maar waarom hebben wij als mensen deze klachten nou eigenlijk? 

En nog iets van mijn perfectionisme.. toen ik begon met het schrijven van deze blog las ik nog even mijn andere blog en bespeurde ik uiteraard typfouten! In mijn hoofd kwam op: Karin je moet deze blog straks nog wel een keer weer goed controleren hoor, dat staat niet netjes op je website/blog.. 
Toen deze gedachte in mij opkwam dacht ik tegelijkertijd aan mijn perfectionisme en mijn andere levensvragen van wat is nou taal? Zet dat ons als mensheid ook niet loodrecht tegenover elkaar? Laats had ik geen gesprek met één van mijn klanten en die had diezelfde vraag en zei toen: Ja en waarom heet een stoel nou een stoel? 

Als ik goed in mijzelf ga voelen is voor mij taal niet zo heel belangrijk, maar is het vooral het voelen! Je kan elkaar prima aanvoelen als we goed met elkaar in verbinding staan en bij ons gevoel zitten.. (zo ook mijn ervaringen in het reizen door landen waarvan ik de taal absoluut niet kende)
Kan het zo zijn dat wij als mensheid bewust bij ons echte voelen weg worden gehouden? In de knoop komen te zitten met dingen? Loodrecht tegenover elkaar komen te staan, omdat we elkaar niet verstaan?

Ja als je eenmaal aan levensvragen begint komt er een heel reeks, maar het is voor mij één groot avontuur 🙂 

Wees je er weer van bewust dat dit alles is op basis van mijn gevoel en mijn ervaringen! Die kunnen er voor jou heel anders uit zien! En als je vragen voor mij hebt of het wil hebben over jou avontuur mail mij gerust! Of als ik je kan helpen.. Ik stel mij open voor een uitwisseling van elkaars levenservaringen om zo van elkaar te kunnen leren!  info@beautysalonjustforyou.nl 

In mijn volgende blog wil ik jullie graag meenemen naar mijn zintuigen vanuit mijn hoog gevoeligheid.. 

Geen reacties

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Secured By miniOrange